1B'ers om van te snoepen

In 1 busje en 2 auto's krijg je 22 personen. Net genoeg om 1B1, 1B2, Sara Theunissen, Sylvie Martens en Joris Van Beckhoven te transporteren naar de Suikerfabriek in Tienen. En blij dat we die uitstap hebben gedaan!

Wil je recht naar de foto's? Klik hier.

Suikerfabriek-1B (19)We hebben zelf (!) chocoladekoekjes gemaakt, we hebben gekeken naar de film "Van de geboorte tot de dood van een suikerklontje" - met de stemmen van o.a. Peter Van De Veire & Sofie Lemaire - en we hebben een rondleiding gehad doorheen het hele proces van vrachtwagen met bieten tot verkoopsklaar pak klontjes met groef.

Daar komt trouwens best wat bij kijken. Bieten wassen en raspen, in een diffusor de suiker eruit stomen, die massa concentreren tot diksap, daar dunsap uit puren, dat sap vermengen met kalk en dan verschillende keren centrifugeren tot je korrelsuiker hebt. Daarna kan je die suiker nog verder verwerken, tot bloemsuiker of kandij bijvoorbeeld, of je maakt er klontjes van of het gaat recht naar de voedingsindustrie voor gebak, chocolade, confituur of een van de andere duizenden etenswaren waar suiker in zit.

Suikerfabriek-1B (25)De gidsen hebben ons nog op de proef gesteld met een quiz. We kregen een draadloos stemkastje om bij elke vraag ons antwoord in te geven. Met gepaste trots kunnen we aankondigen dat de gemiddelde score 17,5 op 20 was. 

Dus had je ook maar het kleinste vraagje over bieten, melasse, stroop of suiker? Vraag het aan een 1B'er, die weet er nu alles van!

Check nog 62 foto's hier in het foto-album.