Ingenieurs TIHH wint opnieuw SOLAR OLYMPICS

solar2015 4Voor het tweede jaar op rij wint de INGENIEURSKLAS van TIHH Hasselt een eerste prijs in de prestigieuze Solar Olympics. Dat is een technologiewedstrijd voor middelbare scholen. Elk team bouwde een innovatieve toepassing rond zonne-energie.


Klas 1IR, eerstejaars dus, maakten een systeem voor intelligente straatverlichting: licht aan wanneer er een auto komt, licht uit als hij weg is. Leerling Brecht Vanroy: “We hebben gezorgd dat het licht de auto volgt: de chauffeur heeft altijd licht, maar we besparen enorm veel energie.”
Ze implementeerden hun concept op 4 manieren: klassieke lantaarns, vangrailverlichting, verlichting bóven het wegdek en verlichting ín het wegdek. Voor die techno-ecologische innovatie beloonde de jury hen met de prijs voor duurzaamheid.
solar2015 2

De tweedejaars maakten een vrouwvriendelijke buggy: een kinderwagen met een bifunctioneel warmtesysteem op zonne-energie: een warmte-element dat bijvoorbeeld een melkfles op temperatuur houdt plús een apart koelcompartiment voor bijvoorbeeld fruitpap.
Hetzelfde team won vorig jaar al de prijs voor technologie. Dit jaar vielen ze volgens de jury net buiten de prijzen, maar de reporters van het VRT-nieuws vonden hun systeem alleszins de moeite waard om het uitgebreid in beeld te brengen.
solar2015 1

Voor het Technisch Instituut Heilig Hart dus alleszins opnieuw een heel succesrijke editie. Techniekleraar Dion Dekkers: “Met deze tweede overwinning op rij bewijzen onze ingenieursklassen wat veel mensen al weten: technisch onderwijs is de motor van de toekomst.”

Beide klassen kwamen uitgebreid aan bod in de VRT-reportage. Klik hier om die te bekijken.