INDUSTRIËLE ICT TECHNIEKEN

In de studierichting “industriële ICT” van de 3de graad tso verwerven de leerlingen competenties met betrekking tot het installeren, het in bedrijf stellen en het onderhouden van computersystemen en netwerken. De leerlingen ontwikkelen vaardigheden in procestechniek aan de hand van toepassings- en programmasoftware.

In het 5de jaar starten ze met  Visual Studio 2015 om de geheimen van C# te ontsluieren. Lussen, arrays, forms, ... worden grondig aangeleerd en vormen de basis voor het volgend jaar. Er wordt veel nadruk gelegd op zelfstandigheid; alleen of in groep (kleine) programma's maken om de leerstof in te oefenen.

In het zesde jaar gaan ze dieper in op Object Oriented Programming, databases en het lagenmodel. Ben je handig en wordt je graag uitgedaagd, dan is het ontwerpen van een (simpel) grafisch programma misschien iets voor jou.

Unity, een 3D-modelling tool wordt bestudeerd om 3D werelden te creëren en te leren omgaan met objecten.

 

In verband met hardware komen het praktisch gebruik van processor, microcontroller, PLC en interfacing aan bod.

Dit is een specifiek technische richting maar wel met extra uren wiskunde en taal, dit wil zeggen dat de afgestudeerden voorbereid zijn op het hoger onderwijs. Deze richting sluit zeer goed aan bij de bacheloropleidingen elektronica, informatica, automatisatie, multimedia, enz ...

Qua tewerkstelling kunnen we zeker zeggen dat de vraag naar technici en geschoolden met een "informatica-background", groter is dan het aanbod.

Voorbeeld projecten:

Bouwen van een hovercraft met monitoring systeem

 

Bouwen van een drone met 'follow me GPS mode'

 

Bouwen van een drone met monitoring system

Met een zelf samengestelde quadcopter (Drone) worden er met de MultiWii_PRO_Flight_Controller 4 brushless DC-motoren aangestuurd. Deze 4 motoren zijn nodig om de drone onder controle te krijgen.

Deze flight controller wordt via de Arduino software in “C” geprogrammeerd.

De drone is ook voorzien van een monitoring systeem zodat we verschillende parameters zoals bijvoorbeeld GPS coördinaten, accelerometer, gyrometer en het kompas kunnen bekijken. De communicatie hiervoor verloopt via een bluetooth module.

 

 

 

 

IndustriEle ICT technieken TSO.35e lj.6e lj.
Godsdienst 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 2 2
Wiskunde 4 4
Industriële ICT:    
 - industriële netwerken en sturingen 2 2
 - microcontrollers en software 6 6
 - computersystemen en netwerken 2 4
 - elektronica 3 1
 - programmeertalen 
TOTAAL3434